Horizon S3 pro camera
GEAR
een echte BREEDBEELDMAKER !
13 December 2020
Het was een druilerige herfstdag in 1993. In een achterzaaltje organiseerde de Belgische Federatie van Beroepsfotografen een tweedehandsbeurs. Daar slenterde ik rond tussen (er waren toen nog geen andere) analoge camera’s. Hier zag ik voor het eerst een Horizon 202 panoramacamera. Zwart, breed en Robuust uitzicht. Na een half uurtje vragen stellen, nadenken en wat afpingelen kon ik het toestel kopen voor 12.000 frank (+/-300€). Ter plaatse pinnen kon toen nog niet, dus op zoek naar een betaal (mister cash) automaat. Hiervoor moest ik me een kilometer verplaatsen. 1000 meter om in mijn eentje na te denken, 1000 meter te ver zodat langzaam mijn twijfel terugkwam en ik van de koop afzag ...

Het was een zonnige herfstdag in 2020. Covid 19 domineerde al maanden het nieuws en ons leven. De sociale contacten waren beperkt tot het essentiële. Vrije tijd te over om terug de analoge fotografie te ontdekken. Mijn verzameling van analoge toestellen opgebouwd vanaf 1972, steeg met 300%. Vandaar dat de Horizon panoramacamera weer in zicht kwam. En de interesse voor het brede beeld terug aangewakkerd werd. Google is your friend en via Moscowphoto uit Rusland bestelde ik me een (oude) nieuwe Horizon S3 Pro camera voor een zeer aantrekkelijke prijs. Na twee weken mocht ik me de trotse eigenaar noemen van deze iconische camera. Helemaal nieuw, uit een oude stock. Het exemplaar wat ik mocht ontvangen had een productie datum van 2012. Ook al was er maar alleen een handleiding in het Russisch bij, deze camera had inmiddels geen geheimen meer voor mij.
Horizon S3 pro camera
Holsteen, Zonhoven - HORIZON S3 panorama camera
Holsteen, Zonhoven - HORIZON S3 panorama camera
Holsteen, Zonhoven - HORIZON S3 panorama camera
Holsteen, Zonhoven - HORIZON S3 panorama camera
De horizon S3 Pro is een camera met roterende lens, die de film welke ook in een halve cirkel ligt, belicht. Scherpstellen kan ik er niet mee, Wil ik mijn voorgrond scherp, moet ik het diafragma instellen tot F8= 2m, F11 = 1.5m en F16 = 1m tot oneindig.

Lichtmeten en de belichtingstijd instellen doe ik met behulp van een externe lichtmeter. De negatieven uit deze camera zijn 24x58mm groot, met een beeldhoek van 120° horizontaal en 45° verticaal.
OVER DE LOCATIES:
De Holsteen is de verzamelnaam voor acht grote, mioceen zandstenen in de Belgische gemeente Zonhoven. De zandstenen zijn voorzien van grillige gaten en de meest noordelijke steen is daarnaast ook voorzien van groeven en een polijstvlak. Deze laatste steen is de enige vaste prehistorische polijststeen van Vlaanderen. Het terrein is sinds 1967 beschermd als landschappelijk erfgoed

De stenen zijn op natuurlijke wijze ontstaan. Tot zo'n 16 tot 20 miljoen jaar geleden kwam de Diestiaanzee nog tot in Midden-Limburg. Door afzetting van zeezand dat rijk aan kwarts was, zijn de stenen in twee fasen gevormd. In een eerste fase, tijdens het mioceen tijdperk Burdigaliaan werd de Formatie van Bolderberg gevormd, daarna werd het afgezette zeezand bedekt met nieuwe lagen en in een tweede fase die plaatsvond tot 10.000 jaar geleden, vormde er zich een dunne, harde korst rond de zandsteen. De gaten in de stenen zijn overblijfselen van de gangen van dieren of wortels in het zand voordat het versteende. Deze gaten werden later verder uitgeschuurd door de wind en het water.

In de omgeving van de stenen was er al vroeg bewoning. De meest noordelijke steen werd door de inwoners en de jagers uit het neolithicum gebruikt om hun werktuigen, messen en pijlen te slijpen en glad te polijsten. Hierdoor ontstonden er in deze steen groeven en een polijstvlak.

Na het neolithicum kwamen de stenen volledig onder het zand te zitten. Ze werden terug ontdekt in 1862. In 1922 onderzocht professor Joseph Hamal-Nandrin van de Universiteit van Luik het terrein en ontdekte zo de polijststeen. Hij telde op de steen in totaal 51 groeven en 1 polijstvlak.

In 1987, 20 jaar na de bescherming als landschappelijk erfgoed, werd het terrein opnieuw onderzocht en vond men naast verscheidene prehistorische voorwerpen ook bewerkte en onbewerkte vuursteenschilfers.

In 2006 werden een aantal stenen die opnieuw onder het zand en de begroeiing waren komen te liggen opnieuw uitgegraven zodat de mossen geen kans hebben om de gaten aan te tasten. Het terrein werd toegankelijker gemaakt voor bezoekers en er werden zitbanken en infoborden geplaatst.

Het Flanders Field American Cemetery and Memorial is een Amerikaanse militaire begraafplaats in de Belgische stad Waregem, gelegen op het kruispunt van de Wortegemseweg en de Bosstraat, vlak bij de afrit van de autosnelweg E17.

Het is de enige Amerikaanse begraafplaats in België met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Ze ligt vlak bij de Spitaalsbossen, de plaats waar de meeste Amerikaanse soldaten gesneuveld zijn tijdens de slag aan de Schelde rond 1 november 1918.
Soldaten die eerst elders werden begraven, zijn in de jaren na Wapenstilstand plechtig herbegraven op het Flanders Field American Cemetery.
In 2014 bezocht toenmalig President Obama deze begraafplaats, naar aanleiding van 100 jaar herdenking WW1.

De architect van de begraafplaats is Paul P. Cret uit Philadelphia, in de Amerikaanse staat Pennsylvania.
American cementery - WW1 - Waregem
American cementery - WW1 - Waregem
American cementery - WW1 - Waregem
American cementery - WW1 - Waregem
American cementery - WW1 - Waregem
American cementery - WW1 - Waregem
American cementery - WW1 - Waregem
American cementery - WW1 - Waregem
American cementery - WW1 - Waregem
American cementery - WW1 - Waregem
American cementery - WW1 - Waregem
American cementery - WW1 - Waregem
OVER DE FILM
Fomapan Action 400 is een panchromatische zwart-wit negatief film ontworpen voor het maken van foto’s bij minder gunstige lichtomstandigheden. Fomapan 400 is de snelste zwart-wit film uit de Fomapan serie en is voornamelijk geschikt voor het maken van opnames bij weinig licht of voor snelle actie. De film combineert een klassieke korrel met een hoog oplossend vermogen, goede contourscherpte en een breed scala aan halftinten.

Fomapan Action 400 heeft een nominale filmsnelheid van ISO 400/27°C, maar door zijn flexibele belichtingsmogelijkheden levert de film ook goede resultaten wanneer die 1 stop overbelicht wordt (op ISO 200/24°C) of wanneer die twee stops onderbelicht wordt (ISO 1600/33°C) zonder dat je het ontwikkelproces van de film moet aanpassen, m.a.w. zonder de ontwikkelingstijd te verlengen of de temperatuur van de gebruikte ontwikkelaar te verhogen.



De eerste film met de Holsteen als onderwerp ontwikkelde ik in Compard RO9 one shot (RODINAL) in 5.5 minuten met een verdunning van 1:25. Op het eerste zicht was ik niet echt tevreden met deze combinatie omdat ik een rare korrelscherpte zag in de negatieven.

Hierdoor ontwikkelde ik de tweede film van het American cemetery ook in Compard RO9 one shot maar nu in een verdunning van 1:50 en dit met een ontwikkeltijd van 11 minuten.

Deze combinatie beviel me beter, toen ik de negatieven scande en verwerkte in Lightroom en Photoshop. Wetenschappelijk zal dit niet te bewijzen vallen maar ik vond de negatieven ontwikkeld aan 1:50 aangenamer om te verwerken.

Tot slot, de laatste foto van het rolletje, als start, voor het meer experimentele werk met deze Horizon S3 Pro camera. Het moet leuk blijven.

About
ZONDER LENSDOP
Me, thirty years ago,
photographer, editor, publisher and artist
with one passion, visual art
Social Media
Categories
Gear

Stories

Misc

Contact
Email
hello@zonderlensdop.be
Follow @ Instagram
© 2020 Copyright: zonderlensdop.be / beeldmaker.be / stefanmigalski.be