Agfa Billy Record I camera
GEAR
BREEDBEELD MAKER
06 December 2020
Geïnspireerd door het concept van de “Sprocket Rocket” een toy camera uit het gamma van Lomography wilde ik ook wel eens een kleinbeeldfilm rolletje gebruiken in een middenformaat camera.

Een oude Agfa Billy Record I camera uit 1950 zou dienst doen als voogd voor de cartridge van de kleinbeeld film Agfa APX 400. Net als de camera, was de film ook een beetje overtijd. Deze kleinbeeld cartridge kon ik door de houder van de rolfilm, op zijn plaats houden. Door eerst met een testfilmpje te proberen wist ik dat ik de draaiknop voor het transporteren van de film, twee hele omwentelingen moest draaien om het belichte gedeelte te vervangen door onbelichte film (naar gelang het aantal opnames toenam, hoe dikker de meeneemspoel werd , hoe minder omwentelingen. ) Voor het gebruiksgemak hield ik me aan die twee draaiingen. Hierdoor werd de spatie tussen de opnames op het eind van de film breder. De negatieven die ik verkreeg waren 35 x90mm.
Zoals jullie kunnen zien bij de foto’s van de camera staat de kleinbeeld film een beetje bol. Diafragmeren en de aandrukplaat op de achterzijde zouden dit wel oplossen.... dat dacht ik toch.

In de praktijk viel het mee, maar met de dichtbij opnames zit ik toch al snel met onscherpte in het middenstuk van het negatief. Dus, een masker maken, zal dit probleempje wel oplossen. Maar zover zijn we nog niet. Voor dat ik wilde fotograferen /testen plakte ik het rode venstertje dicht op de achterzijde. Want moest het klepje, wat dit venstertje afsluit verschuiven kreeg ik een mooi belichte vlek om mijn negatief. Dit door het ontbreken van het schutblad.

Wanneer het filmrolletje vol geschoten is kan je het niet, in de camera, terugspoelen. Ofwel gebruik je op locatie een wisselzak of, je doet zoals ik, stoppen met fotograferen en je film gaan terugspoelen in de volledig duistere donkere kamer.

Terloops nog vertellen dat ik de minuscule zoeker van de camera nog met tape afplakte in de verhouding van het panoramabeeld wat ik voor ogen had.

Het fotograferen en het terugspoelen ging vlot. Net als het ontwikkelen van deze vervallen film (2008). Mijn standaardontwikkelaar is Rodinal, of in dit geval, de opvolger, Compard RO9 one shot, in een verhouding van 1+25 en dit met een ontwikkeltijd van 10 min bij 22° .



In ieder geval ben ik positief verrast, zowel met het concept van dit type panoramafotografie met filmperforaties en tekst, als van de resultaten welke ik kon fotograferen.

klik op de afbeeldingen voor een grote weergave.
About
ZONDER LENSDOP
Me, thirty years ago,
photographer, editor, publisher and artist
with one passion, visual art
Social Media
Categories
Gear

Stories

Misc

Contact
Email
hello@zonderlensdop.be
Follow @ Instagram
© 2020 Copyright: zonderlensdop.be / beeldmaker.be / stefanmigalski.be